Utan glasögon på jakten

Glasögon kan vara i vägen vid jakt, och det är inte alltid det fungerar med linser heller. Därför är det inte konstigt att intresset för ögonoperationer med laser är stort bland Sveriges jägare. Men det är viktigt att gå till en seriös klinik, som sätter rätt förväntningar. 

Jakt är en syssla som ställer stora krav på den som deltar. Villebrådet kan befinna sig såväl nära som långt bort. Många av oss är dock när- eller översynta, och har svårt att se antingen på långt eller på nära håll. Eftersom många – även jägare – arbetar framför en skärm hela dagarna får vi också sämre syn på långt håll. 

Lösningen brukar stavas glasögon och/eller kontaktlinser, men det är en lösning som fungerar så där i skogen. Det är inte bara jägare som därför vänt sig till ögonkirurgi för att korrigera sitt synfel, men många som har jakt som intresse har nog googlat ögonlaser mer än en gång. På jaktforumen på nätet diskuteras också frågan, och de allra flesta som gjort ingreppet är mycket positiva. Det är dock viktigt att känna till att en operation med ögonlaser inte resulterar i “perfekt” syn.

Se upp för oseriösa aktörer

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker förknippade med ögonkirurgi med laser. De är dock ovanliga, och det går nästan alltid att åtgärda dem. Dessutom går alla seriösa kliniker, som Novius eller Memira, igenom operationen noggrant med patienten i förväg, för att ge realistiska förväntningar. Det är ingen slump att Jägarförbundet tidigare hade ett avtal med Memira, där förbundets medlemmar kunde få rabatt på företagets ögonoperationer.

En annan fördel med att välja en seriös aktör är att kliniken finns kvar. Här finns en artikel om en kvinna som fick uppleva att kliniken hade gått i konkurs när hon skulle göra ett återbesök. Synfelskorrigerande kirurgi är knappast något som man vill överlåta till en konkursförvaltare.