Misstänkt för jaktbrott?

Har du blivit anklagad för att ha begått ett jaktbrott? Då ska du genast ta kontakt med en försvarsadvokat. Advokaten kan hjälpa dig genom den juridiska process som nu kommer att ta sin början.

Att bli anklagad för jaktbrott är inte roligt, och faktum är att det är vanligare än många tror. De allra flesta blir dock inte dömda. Det rekommenderas dock att ta kontakt med en advokat så fort du blir misstänkt för ett jaktbrott. Du har rätt att välja försvarare själv, och bör också göra det. Anledningen till detta hittar du här

Om du som är misstänkt för brott inte väljer vem som ska vara din försvarsadvokat, kommer domstolen att göra det åt dig. Din försvarare väljs då från en lista, och du kan få en försvarare som inte har erfarenhet av brottmål, det är nämligen inget krav för att hamna på listan. Om du får en försvarare som inte är en erfaren brottmålsadvokat är risken större att du blir dömd, även om du är oskyldig.

Faktum är dock att det är ovanligt att jägare döms för jaktbrott, helt enkelt för att de allra flesta sköter sig, och helt enkelt inte gör några fel som är så grova att de är brottsliga.

Vad utgör ett jaktbrott?

Det är fler förseelser än man kan tro som utgör jaktbrott i lagens mening. De flesta tänker kanske att det handlar om jakt vid fel tidpunkt, olagliga jaktmetoder, etc, men det kan också röra sig om andra saker. Några exempel:

  • Att inte anmäla en viltolycka är ett jaktbrott. 
  • Att lägga ut förgiftat bete är ett jaktbrott.
  • Att skjuta mot fel villebråd, exempelvis mot kor istället för mot vildsvin, är också ett jaktbrott. 

Att ta tillvara vilt som dödats genom jaktbrott är också ett brott: jakthäleri. Mer om jaktbrott och jakthäleri finns att läsa på Åklagarmyndighetens webbplats.