Köksrenovering för jägare

Många som börjar jaga gör det för att de vill äta bra kött. Det innebär kött från djur som levt ett bra liv, i frihet, inte varit instängda i trånga utrymmen och inte proppats fulla med antibiotika och tillväxthormon. Det innebär att det inte är slut när djuret är fält. Nästa steg är ju att ta tillvara på köttet, och slutligen att tillaga det. 

Vilt skiljer sig dock en del från köttet man köper på Ica eller Coop. Många jägare väljer därför att renovera köket, för att bättre kunna ta tillvara köttet och andra delar. Hur man som jägare väljer att göra om sitt kök beror naturligtvis på flera saker, både vilken typ av vilt man oftast jagar, och vilken typ av mat man oftast lagar. Den som bor i villa väljer ofta att bygga ett rejält utekök, med stor grill, rök och utediskbänk. Inspiration för utekök, både för jägare och andra, hittar du här

Men även den som bor i bostadsrätt eller ägarlägenhet kan skapa ett kök som är mer lämpligt för jägaren än vad standardköken är. I en intervju berättar Loa Falkman om både sitt intresse för jakt och för matlagning, men han berättar tyvärr inte hur hans kök ser ut. 

Vad bör finnas i jägarens kök?

Ett kök för en jägare bör ha följande:

  • En rejäl frys, för att förvara viltkött. Många jägare köper en frysbox, men mer platseffektivt är att välja två frysskåp, eller en kyl med fyrs nedtill, kombinerat med ett frysskåp till.
  • En köksbänk eller köksö med plats för enklare styckning. 
  • Utrymme för köksmaskiner, som kan användas både till att mala färs och stoppa korv. Numera finns köksmaskiner som byggs in kökbänken, vilket gör att de inte tar någon plats när de inte används. Om du väljer en sådan lösning, se till att maskinen har en kraftig motor.
  • En fullstor spis, eller ännu hellre än ännu större variant, för att få plats att tillaga rejäla stekar.  

Vad ska du laga i köket då? Varför inte testa något recept, signerade stjärnkocken Tommy Myllymäki.