Fönster för jakt

Det finns de som tycker att jägare är ett märkligt släkte. De flesta som jagar skulle inte hålla med. Vi är som alla andra, säger vi. Men ibland kan man stöta på historier som får en att fundera på om det inte finns extra många excentriker bland jägarna i vårt avlånga land. Det kan t.ex. handla om fönster som modifierats. 

Det sägs att det finns ett hus strax utanför Åtvidaberg (i Östergötland) där en tidigare ägare tog bort det ursprungliga fönstret, för att sätta in en egendesignad och -konstruerad lösning med en plexiglasskiva, som är ledad med gångjärn. Därmed går det att vika upp nedre halvan av skivan, och låsa fast den i öppet läge med en hasp. Vadan denna kufiska konstruktion? Utanför fönstret finns ett gärde, och från rummet har man fri sikt ut till gärdet. Den tidigare ägaren lade ut åtel på gärdet och kunde sedan skjuta rävar från sitt rum, utan att lämna huset. 

Rödräv

Om man som ny ägare får ta över ett sådant hus, och inte kan hitta originalfönstret, har man inget annat val än att byta ut fönstret, om man inte vill bevara det som ett monument över genialiteten/galenskapen hos vissa jägare. 

Fönsterbyte efter vådaskott

Ibland sker också det motsatta. Alltså att ett skott som skulle träffat en räv istället träffar ett fönster. Det hände i Falkenberg 2011. Även då blev ett byte säkert aktuellt, åtminstone av glaset i rutorna.  

Om det var galenskap eller ett misstag som låg bakom missödet i Falkenberg förtäljer inte den korta notisen i tidningen. Det kan dock knappast ha varit kul att ha fått en kula i rutan, oavsett vad man anser om jakt i allmänhet, och rävjakt i synnerhet, i övrigt. Som tur är sker den här typen av missöden sällan, då jakt i allmänhet sker längre bort från människors bostäder.